رمان های خارجی معرفی شده توسط امام ای
۱. دن آرام اثر شولوخوف:
اگرچه بیش از دو کتاب و تقریباً میشود گفت تعداد زیادی کتاب راجع به انقلاب اکتبر خواندهام. یکی از این دو رمان دُنِ آرام» اثر شولوخف است که معروف است. خودِ شولوخف هم، بلاتشبیه مثل شما آقایان است. یعنی اصلاً پدید آمدهی انقلاب است؛ مربوط به طبقهی انقلاب است. 1373/04/22
2. گذر از رنجها اثر الکسی تولستوی
آلکسی تولستوی تا سال 1925 میلادی، ضدّانقلاب بوده است و حتّی از کشور فرار میکند و به قول آقایان، به اصطلاح به عنوان عنصر سفید» آن روزگار، به آلمان یا فرانسه میرود. ولی پس از مدّتی که به شوروی برمیگردد، کتاب گذر از رنجها» را مینویسد. نمیدانم این کتاب را دیدهاید یا نه؟ گذر از رنجها» رمانی بسیار عالی در بابِ انقلابِ سوسیالیستیِ شوروی است. 1373/04/22
3. جنگ و صلح اثر لئو تولستوی
جنگ و صلح» تولستوی مربوط به مقاومت عجیب مردم روسیه است در مقابل حملهی ناپلئون و حرکت عظیمی که مردم مسکو انجام دادند برای ناکام کردن ناپلئون. تولستوی کتابهای دیگری هم دارد، اما به نظر من این کتاب برجستگیاش به خاطر این است که کاملاً بر محور روح دفاع مردم روسیه است. /31 1384/06
4. بینوایان اثر ویکتور هوگو
شما اگر بینوایان ویکتور هوگو را خوانده باشید، در اول داستان، صحبت پیرمردی است که جزو منتخبین همان گروه دوم بوده است. تا آن تاریخی که داستان ویکتور هوگو شروع میشود – تقریباً اواخر قرن نوزدهم، یعنی حدود سال ،25 شاید هم بیشتر – هنوز آن تبعیدی وجود داشته است؛ که شما ماجرای آن تبعیدی را و این که چه میکرد و چه میگفت و چطور هنوز میترسید، در آن داستان مشاهده میکنید! 1377/12/15
5. خانواده تیبو اثر روژه مارتین دوگار
از یک نویسندهی قویِ فرانسوی رمانی خواندم به نام خانوادهی تیبو». البته آن نویسنده، معروف نیست؛ اما این رمان خیلی قوی است.معمولاً رمانهای بزرگ و قویِ فرانسویها و روسها و دیگر کشورهایی که رمانهای بزرگ از آنجاها منتشر شده، تصویر هنرمندانهی واقعیتهای زندگی است. /02/19 1384
6. جان شیفته اثر رومن رولان
البته چند سال بعد هم ترجمهى دیگر ایشان (مرحوم محمد قاضی) را از یک اثر بسیار مهم دیگرى از رومن رولان خواندم که جانِ شیفته» – است به نظرم سه، چهار جلد است – با نثر بسیار فاخر و حقیقتاً مرصع و مزین. البته من از جهت اینکه ترجمه چقدر با اصل مطابق است. 1388/02/24
7. غرور و تعصب اثر جین اوستین
خلاصه انگلیسی کتابهای جین اوستین را از جمله همین غرور و تعصب را من خواندم. برای کسانی که انگلیسی میآموزند خلاصههای سادهیی درست میکنند. 1376/02/14
8. سرخ و سیاه اثر استندال
استاندال یکی از شاهکارهای قصه نویسی فرهنگ غرب است و به خاطر همین کتاب، جزو رماننویسهای درجهی اول فرانسه نام برده میشود. این کتاب هم از رمانهای درجهی یک و یکی از 10 رمان معروف دنیاست. رمان را فقط برای این نمینویسند که کسی سرگرم شود. اینها پیام دارند و نشان دهندهی فرهنگند. 1377/10/24
9. خوشههای خشم اثر جان اشتاین بک
همین کتاب معروف خوشههای خشم» اثر جان اشتاین بک» یا دیگر کتابش را که الان در ذهنم نیست، بخوانید و ببینید راجع به وضع چپها و برخورد سردمداران مرکز به اصطلاح دموکراسی با آنها چه نوشته است! 1375/02/13
10. دل سنگ اثر میخائیل بولکاکف
من بارها مثال قصههای انقلاب اکتبر را گفتهام. یکی کتاب گذر از رنجها» تولستوی است که فوقالعاده است… اینها داستانهای انقلابی است و کتاب دل سگ» که ضدانقلاب اکتبر است1376/05/.
11. پا ها اثر زاهاریا استانکو
رمان نویس معروف رومانیایی – زاهاریا استانکو – کتابی دارد؛ نمیدانم شماها خواندهاید یا نه. من این کتاب را سالها پیش خواندهام. داستان، مربوط به اشغال بخارست به وسیلهی آلمانیهاست 1383/09/11
12. دنیای سوفی اثر یوستین گردر
بله؛ این کتاب را بچههای ما خوب است بخوانند. 1398/02/11 در بازدید از نمایشگاه کتاب غرفه انتشارات هرمس
13. دوزخیان روی زمین اثر فران تس فانون
شما اگر این کتابهایی را که در دوره جوانی ما درباره امریکای لاتین و آفریقا نوشته شده است، خوانده باشید – مثل کتابهای فرانتس فانون» و کسانی دیگر که آن زمانها کتاب مینوشتند و امروز هم کتابهایشان به اعتبار خودشان باقی است – درمییابید که وضع ما هم همینطور بود 1377/02/07
14. ریشهها اثر الکسی هیلی
این یکی از بلایای بزرگ استکبار در دوران جدید است.» بعد یک مثال روشن و مصداق معین هم بیان کردند که برخورد مستکبرین با بومیان آمریکا بود و برای دومین بار در سه ماه اخیر از یک کتاب خارجی اسم بردند و خواندن آن را مغتنم دانستند: رمان ریشهها» نوشتهی آلکس هیلی. 1392/09/02
15. اتللو – تاجر ونیزی اثر ویلیام شکسییر
نوشته ی شکسپیر، برای آدمی که اهل ادبیات است، به قدر نوشتهی سعدی» احترام و لذّت ایجاد میکند. بنده خودم شاید اکثر نوشتههای شکسپیر را خواندهام و احساس التذاذ و تعظیم و تکریم کردهام. 1372/05/08
16. آمریکایی اثر هوارد فاست
کتابی هست که بعید است شما آن را مطالعه کرده باشید – لابد کمتر وقت میکنید بخوانید – این کتاب از یک رمان نویس معروف امریکایی به نام هوارد فاست» است – ظاهراً هنوز هم زنده است و شاید ده، دوازده جلد کتاب دارد؛ بنده هم بعضی از کتابهایش را دارم و خیلی از آنها را خواندهام او یک رمان نویس بسیار خوبی است؛ قدری هم چپ میزند؛ البته چپ به اصطلاح امریکاییها. 1377/12/04
17. کلبه عمو تام اثر هریت بیچر استو
شما اگر این کتاب رمان کلبهی عمو تام را خوانده باشید، میبینید؛ این تقریباً مال دویست سال پیش است؛ این کلبهی عمو تام، نوشتهی نزدیک دویست سال قبل [است]؛ مال همان وقتها است. آنها را تشویق میکردند، از اینجا فرار میکردند، آن طرف میبردند؛ برای چه؟ برای اینکه آزاد باشند؟ نه، برای اینکه کارگر ارزان لازم داشتند؛ کارگر ارزان! تقلّبِ حضراتِ متمدّنینِ غربی در مسائل گوناگون از این قبیل است . 1401/10/14
. سفرنامه گالیور اثر جاناتان سوئیفت
اتفاقاً این تیپ در یکی از کارهای تلویزیون هم هست. همان نمایش سفرنامهی(3) گالیور که من کتابش را هم خواندهام. در سفرهای گالیور، یکی از آن چهار تا بچه هست، که هر کاری میگویند، میگوید آقا، نمیشود». 1371/10/01
19. شکست اثر امیل زولا
بسیاری از کتابهای دیگری که یا در مورد انقلاب شوروی نوشته شده، یا در مورد انقلاب کبیر فرانسه نوشته شده، یا در مورد جنگهای فرانسه و آلمان و دفاع مردم فرانسه نوشته شده؛ مثل بعضی از کتابهای امیل زولا. مهمترین آثار رمانی مربوط به دوران حساس یک ملت است ، 1384/06/31
20. پارادینها اثر میشل زواکو
مثلاً یک نویسنده معروف فرانسوى هست به نام میشل زواکو» که کتابهاى زیادى دارد. 1376/11/14
21. نگاهی به جهان تاریخ اثر جواهر لعل نهرو
نهرو» در کتابِ خودش مینویسد اینها آمدند هند. به گفتهی او، در دورانی که هنوز انقلاب صنعتی نشده بود و ماشینهای بزرگ به وجود نیامده بود، شبه قارهی هند از لحاظ صنعت، یکی از کشورهای پیشرفتهی دنیا بوده. اینها برای اینکه کار خودشان را پیش ببرند، صنعت هند را نابود کردند؛ 1389/07/14
22. کمدی انسانی اثر انوره بااک
البته با تحولات بسیار سخت و رقت بار و مرارت بار؛ که شما اگر رمانهای قرن نوزده فرانسه را بخوانید، کاملاً نشانهی این انقلابها و این مرارتها و این محنتها و این تلخیها برای مردم فرانسه را در این کتابها خواهید دید؛ از جمله کتابهای ویکتورهوگو و بااک و دیگران. 1390/05/19
کتاب صوتی من دیگر ما (جلد اول)
کتاب ,رمان ,فرانسه ,معروف ,انقلاب ,کتابهای ,برای اینکه ,رمان نویس ,ویکتور هوگو ,نویس معروف ,کارگر ارزان